
Kenneth Fagerheim, rådgiver for velferdsteknologi i hjemmetjenesten i Nes kommune.
Nes kommune har lagt en ambisiøs plan: Innen sommeren 2025 skal de implementere 100 medisindispensere i sine helse- og omsorgstjenester. Hvordan skal de klare det? Gjennom dedikert ledelse, tydelig strategi og forankring i alle ledd.
Vi har tatt en prat med Kenneth Fagerheim, rådgiver for velferdsteknologi i hjemmetjenesten, om hvorfor og hvordan de skal gjennomføre denne planen. Kenneth spiller selv en nøkkelrolle i dette arbeidet. Han forklarer at støtte og mandat fra kommunens ledelse har vært avgjørende for å kunne sette i gang en satsing av denne størrelsen. Det er med deres støtte at denne implementeringen av medisindispensere har fått klarsignal.
Kenneth forklarer at det er takket være kommunalsjefen at han har fått rollen som rådgiver på velferdsteknologi, noe som gir kommunen muligheten til å fokusere sterkt på innovasjon og systematisk implementering. Han understreker at medisindispensere skal være førstevalget for medisinhåndtering i alle tilfeller der det er forsvarlig å bruke denne typen teknologi.
Forankring og samarbeid – nøkkelen til suksess
For å sikre en vellykket implementering har Nes kommune satt forankring i organisasjonen som en hovedprioritet. Informasjon og trygghet er nøkkelordene, spesielt for helsepersonell som skal bruke teknologien i praksis. Kenneth understreker viktigheten av å informere de ansatte grundig, slik at de føler seg trygge på utstyret, da dette er avgjørende for å lykkes.
Samarbeid med aktører utenfor hjemmetjenesten er også en viktig del av strategien. Kommunelegen har vært en verdifull støttespiller i arbeidet med å skape forståelse for teknologien blant fastlegene. Gjennom tett dialog har kommunen jobbet for å vise fastlegene verdien av medisindispenserne. Det er også lagt stor vekt på å informere om fordelene ved tidlig oppstart med teknologien, særlig for brukere med kognitive utfordringer som demens, forteller Kenneth.
Fleksibilitet for ansatte
Fokus på at teknologien gir helsepersonellet betydelig fleksibilitet i arbeidshverdagen, har også vært viktig å fremheve. Medisindispenserne reduserer stresset knyttet til faste tidspunkter for medisinutlevering og gir ansatte mer kontroll over arbeidsdagen. Dette frigjør tid som kan brukes på andre viktige oppgaver og bidrar til økt effektivitet og kvalitet i tjenestene, forteller Kenneth.
Nes kommunes geografiske utfordringer har også gjort teknologien til en uvurderlig ressurs, understreker Kenneth. I en kommune der det kan ta over en time å kjøre fra én ende til den andre, gir medisindispenserne mulighet for bedre ressursutnyttelse og færre unødvendige reiser. Dette har ikke bare positiv effekt på arbeidsmiljøet, men også på tjenestekvaliteten som leveres til innbyggerne, forteller Kenneth.
Tidlig oppstart hos brukerne
For brukerne har medisindispenserne ført til økt selvstendighet og trygghet. For eksempel har pasienter med demens stor nytte av tidlig oppstart med dispenserne. Når teknologien introduseres tidlig, kan brukerne lære seg systemet og få trygghet i hverdagen, selv når den kognitive funksjonen svekkes, deler Kenneth.
Kenneth forklarer at de i Nes kommune opplever at fokuset på tidlig oppstart med medisindispensere gjør det mulig for brukerne å beholde teknologien lengre. For pasientgrupper med spesifikke behov, som Parkinson-pasienter som må ta medisin opptil åtte ganger daglig, gir medisindispensere ekstra stor hjelp både for brukere og helsepersonell.
Et kvalitetsmessig løft
Nes kommune, med sine 24 600 innbyggere, har nå implementert et betydelig antall medisindispensere og ser allerede klare gevinster. I tillegg til økt fleksibilitet for ansatte og selvstendighet for brukere, opplever kommunen en merkbar reduksjon i medisinavvik. Dette har gitt et kvalitetsmessig løft for tjenestene og viser hvordan teknologi kan bidra til både tryggere og mer effektive helsetjenester.
Implementeringen går raskt, og Nes nærmer seg allerede sitt mål om 100 dispensere i drift innen sommeren. 1. oktober 2024 var 29 dispensere i bruk – i februar 2025 var tallet allerede økt til 94. Antall utdelte doser har også skutt i været, fra 70 per døgn til over 240, med en imponerende etterlevelse på 99,4 %. Dette gir en tydelig forskjell på kort tid, både for brukerne, tjenesten og kommunen som helhet.
Vi i Evondos gleder oss til å følge Nes videre og bidra til en vellykket implementering av tjenesten!